Meta'nın sahibi olduğu Facebook'un, 7 Ekim 2023'teki olaylardan sonra Filistinli haber kuruluşlarının etkileşimini "ciddi şekilde kısıtladığı" ortaya çıktı. Bu süreçte, gazetecilerin Gazze'ye girmesi ve bilgi vermesi zorlaşırken, sosyal medya kritik bir bilgi kaynağı haline geldi.
ETKİLEŞİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
BBC'nin incelemesine göre, Filistin merkezli medya kuruluşlarının Facebook sayfalarındaki etkileşimde yüzde 77'lik bir düşüş yaşandı. Filistin TV'de çalışan gazeteciler, paylaşımlarının görüldüğü kişi sayısında yüzde 60'lık bir azalma olduğunu belirtti. Gazeteci Tarık Ziyad, "Etkileşim tamamen kısıtlandı ve paylaşımlarımızın insanlara ulaşması durdu." dedi.
İSRAİLLİ MEDYA KURULUŞLARINDA ARTIŞ
Aynı dönemde, İsrail merkezli haber kuruluşlarının etkileşim oranlarında yüzde 37'lik bir artış gözlemlendi. Yediot Ahronot, Israel Hayom ve Channel 13 gibi kuruluşların sayfalarında bu artış dikkat çekti. Ayrıca, Sky News Arabia ve Al Jazeera gibi önde gelen Arapça haber kaynaklarının etkileşiminde de yaklaşık yüzde 100'lük bir artış görüldü.
META'NIN AÇIKLAMALARI
Meta, Filistinli medya kuruluşlarının etkileşimlerinin kısıtlandığına dair iddiaları reddetti. Şirket, "Hata yaptığımızı kabul ediyoruz ancak belirli bir sesi kasıtlı olarak bastırdığımız iddiaları kesinlikle yanlıştır." ifadelerini kullandı. Meta, Hamas'ın tehlikeli bir örgüt olarak tanımlandığı gerekçesiyle "ifade özgürlüğü hakkını dengelemekte zorlandığını" belirtti.
KOD DEĞİŞİKLİKLERİ VE İÇ MESAJLAR
Meta'nın eski ve mevcut çalışanları, 7 Ekim'deki Hamas saldırısından sonra sistemde kod değişiklikleri yapıldığını ve bu değişikliklerin Filistinlilere karşı daha agresif bir yaklaşım benimsediğini öne sürdü. Şirket içi mesajlarda, bir mühendisin "Filistinli kullanıcılara karşı yeni bir önyargı getirebileceği" endişesini dile getirdiği belirtildi.